petak, 8. prosinca 2017.

VIKEND MUDROSLOVIJE: Što je istina i koja istina je prava?



- Sve što čujemo je samo mišljenje, ne i činjenica. Sve što vidimo je samo perspektiva, ne i istina - Marko Aurelije (rimski car i filozof)


Postoji li samo jedna realnost? Jedna istina? Zašto je baš vaša istina ona prava? Postavljate li si ikada takva pitanja? Možda biste trebali početi...
Ovako je Claudia Bruna (autorica knjige “Descubriendo a Mathias” i jedna od vodećih autoriteta za pomoć roditeljima u odgoju djece) opisala svoje osobno iskustvo u razgovoru s jednom od svojih kćeri.
- Mama, koja je ograda starija?
(Očito je koja je starija protutnjalo mi je kroz glavu i pomislila sam kako klinki trebaju dobre naočale)


- U redu ljubavi, što ti misliš koja je starija?
- Ova lijeva mama...
- Jesi li sigurna?
- Da mama 
(Pa ovo dijete je poludilo mota mi se po glavi)
Nakon toga imala sam dvije opcije:
Opcija A:
- Ne srećo, u krivu si, dobro pogledaj stvari prije nego izvališ glupost. Prilično je jasno kako je ona desna starija, zar ne vidiš to?
- Dobro mama...
Opcija B:
- Srećo, zašto smatraš da je ona s lijeve strane starija?
- Zato jer su ju prije ofarbali, zar ne mama?
- Naravno srce, potpuno si u pravu!
Realnost je nešto što se interpretira na osnovu osobnih iskustava. Upravo ta osobna iskustva i doživljaji su kreatori neke vaše istine što ne znači da je ta istina prava i jedina. Dopustite drugima da iznesu svoju istinu, slušajte bez predrasuda pa ćete možda nešto novo naučiti. 

Ako ste trener pustite svojim igračima da izmisle i neko svoje rješenje koje vama možda na prvu ne izgleda logično i dobro, a umjesto da galamite i uvjeravate kako to ništa ne valja razgovarajte s njima i pitajte zašto se njima to rješenje u određenom trenutku činilo logičnim i što su mislili postići time. Nevjerojatno je koliko stvari možete naučiti ako im dopustite da vam objasne i ako im ne namećete svoja iskustva, realnosti i istine.





Dakle, zaključak je jednostavan: Naučite djecu kako da misle, a ne što da misle!
                                                    UGODAN VIKEND

 

Nema komentara:

Objavi komentar