petak, 21. studenoga 2014.

Koliko jako to želiš?



Svakodnevno gledam brojne sportaše koji već na prvim preprekama odustaju, traže opravdanja i izgovore, a za svoje neuspjehe upiru prstom i traže krivce ne želeći prihvatiti činjenicu da jednostavno nisu dali sve od sebe i učinili sve što su mogli da bi ostvarili svoj san.

U jednom od prethodnih članaka ('Put do vrha = izlazak iz komforne zone') opisivao sam kako je za uspjeh potrebno puno odricanja i boravka u zoni nelagode. Isto tako spominjao sam kako se velikoj većini sportaša ukaže prilika da idu do vrha ali malo njih zaista i prihvati taj put jer je on  težak i trnovit.

Današnji post mogao bi se shvatiti kao nastavak te priče, ali u obliku vrlo slikovitog objašnjenja koliko je teško doći do vrha. Autor govora je Eric Thomas, izrazito strastveni govornik koji je proživio vrlo tešku mladost da bi se poslije posvetio pomaganju ljudima koje život ne mazi. Govor je održao u sklopu turneje 'Secret to success' pred studentima Sveučilišta u Michiganu, a ovdje je samo jedan manji segment tog govora koji me se dojmio pa ga želim s vama podijeliti.

*Ja sam ga prilikom prijevoda malo preuredio i prilagodio:



'Bio jednom jedan klinac koji je htio postati uspješan i tako se odluči otići do gurua. Rekao mu je da želi postati veličina kao i on na što mu je guru odgovorio:

-    Želiš li biti na jednakom nivou kao i ja nađemo se sutra na plaži.

I tako se sutradan mladić pojavio na plaži, a guru ga je primio za ruku i upitao:

-    Koliko stvarno želiš biti uspješan?, na što je mladić odgovorio: - Jako! Tada mu je starac rekao da uđe u vodu, a mladić je pomislio: - Ovaj stari je lud. Ja želim postati uspješan a on me tjera na plivanje. Pa nisam ga tražio da budem spasioc. Pri tome se ponovo oglasio starac: - Idi još dublje - što je mladić i napravio, a došavši u dubinu do razine ramena ponovo je pomislio: - Stari je totalno lud. Možda je uspješan, ali je potpuno lud.

-    Idi još dublje - ponovo se začuo starčev glas. Klinac je poslušao ali je u jednom trenutku zastao kao da bi se mogao vratiti zbog čega ga je starac upozorio: - Mislio sam da si rekao kako želiš biti uspješan?

-    I želim - uzvratio je mladić na što mu je starac naredio da ide još dublje što je klinac i učinio. Tad mu je starac zaronio glavu pod vodu i držao. Iako se mladić opirao i pokušavao izaći starac nije popuštao. Samo trenutak prije nego je mladić izgubio svijest starac mu je izvukao glavu iznad površine i rekao: - Kad budeš želio uspjeti toliko jako koliko želiš disati tada ćeš biti uspješan!

Ne znam koliko ljudi danas ima astmu, ali ako ste ikada prije imali napad astme ili bilo kakav problem s disanjem kada vam nedostaje zraka i teško dišete jedina stvar koju pokušavate napraviti je doći do malo zraka. Ne brine vas nekakva nogometna utakmica, ne brine vas što je na TV-u, ne zanima vas zove li vas netko na mobitel, ne zanima vas rođendanska zabava. Jedina stvar koja vas brine kad želite disati je da dođete do friškog zraka. I to je to. Kad dođete do točke gdje sve što želite je biti uspješni tako jako koliko želite disati onda ćete zaista i postati uspješni.

Većina vas kaže da želite biti uspješni, ali to ne želite dovoljno jako nego samo 'kao' želite. Ne želite uspjeh više od toga da se želite zabavljati. Ne želite ga jako kao što želite biti 'cool'. Većina vas ne želi uspjeh koliko želi spavati, zapravo neki više žele spavati nego što žele uspjeti, a ja sam tu da vam kažem da morate biti spremni odreći se spavanja želite li zaista biti uspješni. Ako stvarno jako želite biti uspješni jednog dana morat ćete biti spremni ostati budni tri dana zaredom jer ako odete spavati možda ćete propustiti priliku da postanete uspješni. Eto koliko jako to morate željeti.'


S druge pak strane odlučite li uspjeti nema toga što vas može spriječiti, a to je izvrsno prikazano u videu 'What's your excuse?':


Dakle? Koji je vaš izgovor?

 

Nema komentara:

Objavi komentar