utorak, 21. listopada 2014.

Rehabilitacija nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL): od operacije do povratka na teren




U narednom razdoblju detaljno ćemo pratiti priču o mladoj rukometašici koja je nedavno ozlijedila lijevo koljeno zbog čega je bila podvrgnuta operativnom zahvatu rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta. Cilj je pokazati kronološkim redom progresiju i različite faze oporavka nakon operacije prednjeg križnog ligamenta sve do povratka na teren. Uz njenu, te suglasnost njenih roditelja, bit će objavljene slike i video materijali cijelog procesa oporavka, kao i njeno ime.
Stoga se idemo upoznati s Lorenom, rukometašicom čiji ćete oporavak pratiti. 

19.03.2014. - u četvrtoj minuti utakmice, prilikom doskoka, ozlijeđuje lijevo koljeno. Dijagnoza koju je proveo dr. Janković govorila je o rupturi prednjeg križnog ligamenta. 
22.04.2014. – rezultati magnetne rezonance potvrđuju prvotnu dijagnozu i zbog toga je preporuka doktora operativna rekonstrukcija ligamenta. 
11.07.2014. – uspješno je obavljena operacija (dr. Janković), a već sutradan počeo je proces rehabilitacije koji će biti odrađen u nekoliko faza od kojih svaka faza ima svoje osnovne ciljeve. U prvoj fazi oporavka (obuhvaća prva dva tjedna) jako je bitno postići potpunu ekstenziju (opružanje) jer u protivnom poslije može biti problema s rehabilitacijom. Druga faza ima za cilj postići 130 stupnjeva fleksije (pregibanja), ali i uspostavu normalnog hoda bez šepanja, ravnoteže na jednoj nozi i povratak snage. Daljnje faze ovise o individualnim karakteristikama svake osobe i njihovim reakcijama na rehabilitacijske procese i metode oporavka.

Nema komentara:

Objavi komentar