srijeda, 5. lipnja 2013.

Put do vrha = izlazak iz komforne zone



Put do postanka najboljeg u nečemu nije ravna popločena staza, nego je riječ o procesu koji zahtjeva vrijeme. Mnogi su dobili priliku i bili pozvani da kroče tim putem, ali malobrojni su zaista i odabrali taj put. DA, dobro ste pročitali: mnogi su pozvani, ali samo neki su odabrali. Šansa je prisutna za puno njih, ali rijetki će šansu iskoristiti jer ona podrazumijeva težak put koji iziskuje izlazak iz komforne zone. Zone u kojoj se osjećamo ugodno.
U svakom koraku razvoja postoje jasne odluke koje se moraju donijeti. Neke su svjesne kao na primjer promjena načina treninga, dok su druge suptilne i gotovo nesvjesne kao što je probijanje tolerancije na bol ili završavanje vježbe koja se čini preteškom. Putem ka konačnom odredištu morate biti vođeni jasnim i pametnim ciljevima koji će biti specifični, mjerljivi, dohvatljivi, realni i vremenski ograničeni. Konačno odredište je cilj kojem težite, odnosno gdje želite završiti.

Većina sportaša započinje u komfornoj zoni i tamo i ostaje. Oni su dobri u svom sportu i zadovoljavaju se time gdje jesu. Oni donose jednostavne i lake odluke, nikada ne ulažu dodatni napor. Oni rade samo ono što se od njih očekuje, nikada više od toga. Sportaši u komfornoj zoni nikad ne riskiraju. U ovoj kategoriji nema pobjednika, šampiona. Za tako nešto potrebno je izaći iz komforne zone.

Sportaši u natjecateljskoj zoni imaju više predanosti. Oni ponekad riskiraju, a ulažu dodatan trud kada je to potrebno. Ponekad se nalaze u stanju nelagode, a obično pobjeđuju jednako koliko i gube.

Slijedeći korak je visoka natjecateljska zona. Kako se sportaši odlučuju za pomak iz jedne u drugu zonu tako ih je sve manje kako se ide prema vrhu. Razlog je taj što postaje sve teže. Sportaši u ovoj kategoriji spremni su na rizik i stanje neugode. Zapravo, većinu vremena se nalaze u stanju nelagode i oni će uvijek uložiti dodatan napor i zato u pravilu pobjeđuju više nego što gube.

Na samom vrhu nalazi se kategorija gdje žive, treniraju i igraju oni najbolji. To je specijalno mjesto koje je nezamislivo jako udaljeno od komforne zone. Sportaši u ovoj kategoriji su najbolji od najboljih i zapravo im je ugodno nalaziti se u zoni nelagode jer znaju što je potrebno kako bi se bilo na vrhu. Oni su stalno u zoni nelagode i svojim intenzitetom i pristupom čine da drugima bude nelagodno pokraj njih. Oni imaju jasan cilj koji nalaže da se svaki dan posao odrađuje intenzivno, koncentrirano i uz maksimalno zalaganje. "Moraš pobijediti u vježbama na treningu očekuješ li pobjedu na natjecanju"-  slogan je kojim se vode.


Donesite i vi odluku da budete najbolji. Postavite si ciljeve i počnite djelovati odmah sukladno postavljenim ciljevima. Nek vam bude ugodno biti cijelo vrijeme u zoni nelagode jer jedino tako se postaje najbolji među najboljima. Naravno da ovo nije za svakoga, nego samo za one samouvjerene, karakterne i odlučne jer u protivnom svi bi bili šampioni, a nisu jer tamo na vrhu mjesta ima samo za odabrano društvo. Treba imati na umu kako su šampioni svaki dan šampioni, a ne po potrebi. I kad nema publike, trenera, suigrača, kada su sami sa štopericom ili utezima. Sve se svodi na želju da se što bolje pripreme i budu što spremniji.

Jeste li dovoljno odlučni?

2 komentara: